Diensten

Als opdrachtgever kunt u bij ons uit een aantal opties kiezen
  1. Keurmerk Clean & Microbiological Safe – vooraf aanbrengen micro-biologisch gelijkend materiaal, observeren schoonmaakproces en nemen swabs achteraf
  2. Vooraf aanbrengen Micro-biologisch gelijkend materiaal en nemen swabs achteraf
  3. Alleen nemen swabs achteraf
  4. Testen bij verdenking van besmetting
Diensten uiting Centre for Hygiene International

Optie 1 is waar het bij C4HI in de basis om draait. Dit is de weg naar het keurmerk Clean & Microbiological Safe. Als u in bezit bent van dit keurmerk heeft u als organisatie aangetoond dat het schoonmaakproces zorg draagt voor een microbiologisch veilige omgeving. Met een afbeelding van dit keurmerk bij uw entree weten uw medewerkers en bezoekers dat het binnen dit gebouw qua hygiëne prima in orde is. Daarnaast is dat natuurlijk een perfecte borging voor uw organisatie.

U laat als organisatie zien dat hygiëne voor u een serieuze aangelegenheid is. Geen schijnveiligheid maar objectief gemeten schoon en dus veilig.

Met de uitvoering van optie 2 weet u dat het schoonmaakproces wel of niet zorgt voor een microbiologisch veilige omgeving. De weg naar het eindresultaat (het schoonmaakproces) wordt hierbij niet gemonitord en bij een laboratorium uitslag “afwezig”, weet u dat er goed is schoongemaakt. Bij de uitslag “aanwezig” weet u in dit geval dus niet waarom er nog micro-organismen aanwezig zijn. Tijdens de uitvoering van de schoonmaakwerkzaamheden heeft de hygiëne-deskundige het proces immers niet gemonitord. Dit is ook de reden dat er bij deze optie geen sprake kan zijn van het toekennen van het keurmerk Clean & Microbiological Safe.

Bij optie 3 worden verschillende, gereinigde contactvlakken door de gecertificeerde monsternemer van C4HI geswabt. Wat er aan het swabben van de oppervlakken vooraf is gegaan, is ons niet bekend. De swabs worden bij het laboratorium van Eurofins getest. De uitslag micro-organismen “aan- of afwezig” zal met u gecommuniceerd worden.

Het enige dat u weet wanneer het resultaat “afwezig”is, is dat er op het moment van swabben geen besmetting was op het contactvlak. Of deze besmetting er wel was vóór het schoonmaken, weet u ook niet.

Indien de laboratorium uitslag “afwezig” is, dan zegt dat dus niets over uw schoonmaakproces.

Optie 4 is geschikt om in geval van een verdenking van besmetting of acute gezondheidsklachten, snel een objectieve oppervlakte meting binnen uw bedrijf of instelling te kunnen uitvoeren. Met verschillende soorten testmateriaal kan er getest worden of er daadwerkelijk een pathogeen micro-organisme aanwezig is, of welk micro-organisme of virus het probleem heeft veroorzaakt. Het testmateriaal zal worden onderzocht in één van de laboratoria van Eurofins.

Afhankelijk van de situatie zal de monsternemer van C4HI de benodigde beschermende maatregelen treffen.

  • Dragen van benodigde bescherming (muts, masker, bril, schort enz.)
  • In geval besmetting heeft plaats gevonden binnen een instelling in de gezondheidszorg, zal de meting uitgevoerd worden door een keurmeester met ruime ervaring binnen de gezondheidszorg
  • Voorkomen van verspreiding micro-organisme (kruisbesmetting) door volgen geldende protocollen